הפופולריות של הרכבים החשמליים בישראל עוד לא באה לידי ביטוי בתחנות טעינה. למרות שישראלים רבים הבינו שהדרך הנכונה להתנייד היא באמצעות רכב חשמלי, בישראל אין מספיק עמדות טעינה לאותם רכבים מה שדורש מבעלי הרכבים הללו להחזיק עמדת טעינה פרטית לרכב שלהם. אם אתם גרים בבית משותף חשוב להבין מה החוק אומר ביחס לעמדה כזו.
עמדת טעינה לרכב חשמלי
עמדת טעינה לרכב חשמלי כאשר מדובר בבית פרטי היא פשוט חיבור של קו חשמל מהבית לחניה. בדרך כלל מדובר על עניין פשוט, כאשר התשלום נעשה במסגרת תשלום חשבון החשמל החודשי. הבעיה מתחילה כאשר צריך להתקין עמדת טעינה בבית משותף כך שלא ניתן לחבר את קו החשמל לזה של הדייר שמשתמש בעמדת הטעינה.
הסכמת הדיירים
הנושא המורכב ביותר הוא ההסכמה של הדיירים. כל עוד לא ניתנת הסכמה של הדיירים החוק לא בדיוק מאפשר לכם להקים עמדת טעינה, אולם הוא גם לא שולל את זה בצורה מפורשת. לא כדאי להגיע למצב שבו אם מקימים עמדה נגד הסכמת הדיירים, ולכן נסו להגיע עד כמה שאפשר להסכמות. הקפדה על שלושת הגורמים הבאים תעזור לכם להגיע למצב הזה.
שמירה על בטיחות הסובבים
הדבר הראשון הוא להקפיד שבטיחות הסובבים לא תיפגע בשל התקנת העמדה. עמדת טעינה לרכב חשמלי היא קו חשמל גלוי, ואסור לכם להגיע למצב שבו היא מהווה מפגע בטיחותי. העמדה צריכה להיות מסומנת בצורה ברורה, עם כל מקדמי הבטיחות שמאפשרים להגן על הסובבים.
התקנת מונה נפרד לחשמל
כדי לא להגיע למצב שבו דיירים שלא מחזיקים ברכב חשמלי משלמים על השימוש בעמדה עליכם להתקין מונה נפרד לעמדה. כמובן, אם ניתן לחבר את העמדה לקו חשמל פרטי מה טוב, אולם בדרך כלל האפשרות הזו לא קיימת בבתים משותפים, מה שאומר שאתם צריכים לדאוג בכל חודש לשלם את החלק היחסי של צריכת החשמל שהלך לעמדה.
צמצום מקום העמדה עד כמה שניתן
כיון שהעמדה הולכת להיות מוצבת בשטח ציבורי, עליכם לצמצם אותה עד כמה שאפשר. כמובן, העמדה לא אמורה לתפוס מקום חניה, ואם יש לכם חניות מסומנות בבניין עליכם לדאוג שהיא לא תחרוג מהשטח שלכם. שימו לב שכיום יש כמה סוגי עמדות, ואם אתם מתקינים אחת כזו בבית משותף נסו ללכת על זו שתופסת את השטח הכי פחות גדול.
לסיכום
התקנה של עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף היא עניין שטרם הוסדר בחוק הישראלי, מה שאומר שאתם תלויים ברצון הטוב של שאר דיירי הבניין. בכל מקרה, עליכם להקפיד להתקין את העמדה בצורה שתופסת כמה שפחות משטח החנייה, ובנוסף לדאוג שהיא לא מהווה מפגע בטיחותי. שימו מונה נפרד לחשמל שאותו העמדה צורכת, כדי לא לחייב את שאר הדיירים בהוצאות שלכם.