הליכים בהוצאה לפועל כנגד החייב, מעידים על מצב כלכלי סבוך למדי, הנובע לא רק מרשלנות כלכלית אלא פעמים רבות גם כתוצאה ממצבים ואירועים בלתי צפויים. על אף שמדובר במציאות מלחיצה למדי, ישנם מספר אפשרויות ודרכים משפטיות העומדות גם לזכות החייב וביניהן – עיכוב הליכים.
האם רק אנשים 'בעייתיים' נקלעים לחובות?
המציאות של חובות ופתיחת הליכים בהוצאה לפועל, נשמעת לנו לקוחה מתוך חייהם של אנשים בעייתיים בלבד, אשר התנהלותם הרשלנית מבחינה כלכלית, הביאה למצב הדחוק בו הם נמצאים כעת. אך המציאות וניסיון העבר מלמדים, כי גם אנשים נורמטיביים לחלוטין עלולים להיקלע לסחרחורת הכלכלית הנובעת ממצב של חובות.
תאונה, פציעה או מחלה, שלנו או של בן הזוג מגפת הקורונה שנכפתה עלינו בפתע פתאום או בשל עסקה שנראתה לנו משתלמת במיוחד במבט ראשון, אף אחד מאיתנו לא יכול לצפות את העתיד ויחד עם הקלות הרבה בה ניתן לקבל הלוואות כיום, כל אחד מאיתנו יכול להגיע בקלות למצב של אי יכולת לפרוע את החובות שלו ומשם, הדרך אל הוצאה לפועל קצרה.
פתיחת הליכים בהוצאה לפועל
כאשר החובות הולכים ונערמים והנושים רואים כי הם לא מצליחים לקבל את הכספים המגיעים להם, ניתן יהיה לפתוח כנגד החייב בהליכי הוצאה לפועל, הגוף האמון על אכיפה וגבייה מטעם מערכת המשפט בישראל.
עם פתיחת ההליכים בהוצאה לפועל, תשלח אזהרה לחייב, המהווה מעין הודעה כי נפתחו נגד החייב הליכים בהוצאה לפועל ובמידה ואין לחייב כיצד ואיך לשלם את חובותיו, עומדת לרשותו האפשרות לעבור חקירת יכולת ההחזר הכספי שלו (וזאת תוך תקופה מסוימת מיום קבלת האזהרה) ובמידת הצורך, אף תקבע את סכום ההחזר ומספר התשלומים להסדרת החוב.
מהן ההגבלות העומדות לרשות הוצאה לפועל?
הוצאה לפועל נחשבת לגוף מרתיע למדי ולא בכדי. היכולת להטיל סנקציות והגבלות כלכליות נרחבות על החייב, הופכות את לשכת הוצאה לפועל לכלי יעיל במיוחד בגביית חובות, כאשר בין ההגבלות הכלכליות העומדות לרשות ההוצאה לפועל נמנים: עיכוב יציאה מהארץ, הגבלות על קבלת / הוצאת רישיון רכב, הגבלות על חשבון הבנק, לרבות עיקול משכורת ועוד.
הגבלות ועיקולים אלו, יחד עם הקושי המהותי עצמו בהחזרת החובות ואי הוודאות הכלכלית בה החייב נמצא, עשויים להפוך את החזר החובות לתהליך מורכב ומאתגר במיוחד וכדי לאפשר התמודדות מיטבית עם המצב, מערכת המשפט מעמידה לרשות החייבים מספר כלים ואפשרויות להתמודד, ביניהם – הגשת בקשת עיכוב הליכים.
מה זה עיכוב הליכים?
עיכוב הליכים משמעו עצירת ההליכים המשפטיים שננקטו כנגד החייב, במסגרת תהליכי הוצאה לפועל. חשוב לעשות את ההבחנה, כי עיכוב הליכים אינו ביטול מלא של ההליכים שננקטו כנגד החייב, אלא עצירתם לתקופה מסוימת, כפי שיחליט בית המשפט, כאשר בסוף תקופת עיכוב הליכים, ייקבע האם יבוטלו או יימשכו.
היות ומדובר בתהליך הפוגע ביכולת הגבייה של הוצאה לפועל, ניתן יהיה להגיש בקשת עיכוב הליכים במקרים מאוד ספציפיים, דוגמת מקרים בהם החייב טוען טענת פרעתי, מקרים בהם החייב הגיש או נמצא בתהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי ועוד מקרים נוספים, בהם צו עיכוב הליכים יאפשר לבית המשפט לברר את הטענות.
באילו מקרים יבוצע עיכוב הליכים באופן אוטומטי?
עיכוב הליכים מתאפשר במקרים ובנסיבות מיוחדות ויחד עם זאת, ישנם מספר מקרים בהן עיכוב הליכים יינתן באופן מיידי ואוטומטי, ללא אפשרות להפעלת שיקול דעת של בית המשפט. בין המקרים העיקריים נמנים:
התנגדות לביצוע שטר או תביעה על סכום קצוב
ככל ובקשת ההתנגדות הוגשה בפרק הזמן הקבוע בחוק, ההליכים יוקפאו באופן אוטומטי.
הסדר תשלום
ההליכים יוקפאו באופן אוטומטי עם הגשת הצדדים להסדר על תשלום החוב.
הבהרה לגבי פסק דין
בכל מקרה בו רשם הוצאה לפועל מבקש מבית המשפט הבהרה לגבי פסק דין, ההליכים הנוגעים לחלק הטעון הבהרה, יוקפאו באופן אוטומטי.
עיכוב הליכים חלקי
כאמור, בתהליך הוצאה לפועל ניתן לנקוט כנגד החייב במספר הגבלות וסנקציות כלכליות, במטרה להגביל את החייב ולאלץ אותו לשלם את חובו. היות ומדובר במכלול הגבלות וסנקציות כלכליות, בעלות משמעות כל אחת בפני עצמה, בהחלט ייתכנו מקרים בהם ניתן עיכוב הליכים בגין הליך אחד ולא באופן גורף.
כך לדוגמה, במקרים בהם החייב עומד בהסדר תשלומים שקבע בית המשפט, ניתן יהיה לפנות לבית המשפט בבקשת עיכוב הליכים חלקי בגין הגבלות כמו עיקול משכורת או הגבלות על חשבון העובר ושב בבנק בו מתנהל חשבון החייב.
כיצד מגישים בקשה לעיכוב הליכים?
כאשר מתקיימים התנאים המתאימים להגשת בקשת עיכוב הליכים, ניתן יהיה לפנות לרשם ההוצאה לפועל באמצעות מילוי טופס בקשה ייעודי. במסגרת מילוי טופס הבקשה, יש להקפיד על מילוי כלל הפרטים באופן מפורט ומקיף בדבר הנימוקים והנסיבות שהביאו את החייב להגיש את הבקשה ובנוסף, יש לשלם אגרה ולצרף תצהיר חתום על ידי עורך דין.
את בקשת עיכוב הליכים ניתן להגיש לבית המשפט בו מתנהל התיק, או באופן מקוון דרך אתר האינטרנט של מערכת בתי המשפט. במידה ובקשתכם לתהליך לפתיחת עיכוב הליכים נדחתה, במרבית המקרים קיימת האפשרות לערער על ההחלטה וזאת עד לפרק זמן של 20 ימים ממועד ההחלטה.
שלב הגשת בקשת עיכוב הליכים הוא אמנם שלב ראשוני, אך חשוב בהחלט, שכן ניסוח הבקשה, ניסוח הנימוקים בצורה רהוטה ועניינית וכן צירוף המסמכים הרלוונטיים, יכולים להיות נקודת ההבדל בין אישור הבקשה לבין דחייתה על הסף. ולכן, חשוב להיוועץ בעורך דין מומחה בתחום, אשר ללא ספק ישפר את הסיכויים לקבלת ואישור פתיחת עיכוב הליכים.
לסיכום
עיכוב הליכים הוא פונקציה משפטית, אשר במקרים מסוימים ניתנת באופן אוטומטי, במטרה לעכב, באופן חלקי או מלא, הליכים משפטיים שננקטו כנגד החייב במסגרת הוצאה לפועל, עד להסדרת הסוגיה המשפטית. את הבקשה לעיכוב הליכים ניתן להגיש באמצעות בית המשפט או באופן מקוון, כאשר בכל מקרה מומלץ להיעזר בעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום.